Main Content

Abney Associates Team A financial advisory practice of Ameriprise Financial Services, Inc. - Yuan Yafei, Sanpower ordförande

About the Talk

May 8, 2014 2:00 AM

Malaysia

Malaysia

I Presidentsviten Hong Kong Hotell startar Yuan Yafei sin morgonen med ett glas varmt grönt te, ett paket cigaretter och en lång, tjock kubanska cigarr.

"Vill du?" den kinesiska tycoon frågar, bryta sig in i svenska att erbjuda en cigarr innan du startar tillbaka i historien om hur han slutade köpa House of Fraser, den brittiska varuhus kedja som i bättre dagar ägde också Harrods.

Herr Yuan är ordförande i Sanpower, en föga känd Nanjing konglomerat som har fästs upp 89 procent av UK-kedjan i den största kinesiska utländska retail deal i historien.

Sitter framför en enorm kinesiska skärmen målning, säger chain-smoking entreprenören han först hörde talas om House of Fraser för fem månader sedan när en bankir som berättade för honom att det var på blocket. Trots att nästan ingen internationell erfarenhet, beslöt han att House of Fraser lång historia och erfarenhet kunde hjälpa honom att expandera sitt imperium för detaljhandeln i Kina.

"När jag växte, vi har alltid trott att England eller Storbritannien representerade gammaldags kapitalism," säger den 49-åriga herr Yuan genom sin tolk. "Dess kultur var ganska mystiska och fascinerande att kineser, särskilt i min generation."

Sanpower äger Nanjing Xinjiekou, en av de äldsta varuhusen i Kina, men som andra traditionella återförsäljare, den står inför motvind från avmattningen i den kinesiska ekonomin och den snabba ökningen av e-handel.

"Varuhuset affärsmodellen inte har förändrats lite," säger herr Yuan. "Men världen förändras vår kund förändras, hur de ska köpa varor, konceptet förändras, så måste vi ändra."

Frågade varför House of Fraser kan hjälpa sin inhemska företag när mycket få kinesiska har hört talas om företaget, säger herr Yuan Sanpower kan lära av varumärket och det tillförsel kedja erfarenhet den har byggt sedan 1849.

"Ett hundra och sextio - fyra år är en lång tid. Det inte är så lätt att bygga och upprätthålla ett varumärke för så lång tid, precis som en människa,"säger han. "Om du kan leva senaste 100 åren... du gör något rätt."

Ratings and Recommendations

This Talk hasn't been rated yet. Sign In to rate Talks.

comments powered by Disqus