Main Content

Hass & Associates Online Reviews: Cyberkrigföring började 50 år sedan

About the Talk

March 27, 2015 12:00 PM

Fullerton, California

Fullerton, California

(CNN) - Dataintrång en gång var sfären av nyfikna tonåringar. Nu är arenan för regeringen spioner, professionella tjuvar och lyckoriddare.

Idag handlar det om pengar. Det är därför kinesiska hackare bröt sig in i Lockheed Martin och stal ritningar till biljoner dollar F-35 jaktplan. Det är också varför ryska hackare har smög in i västerländska olja och gas företag i år.

Insatserna är högre, alltför. I 2010 halkade hackare en "digital bomb" i Nasdaq som nästan saboterade aktiemarknaden. 2012 förstört Iran 30.000 datorer på oljeproducent Saudi Aramco.

Och tänker på den enorma (och ännu ej offentliggjord) skadan från Nordkoreas cyberattack på Sony Pictures förra året. Datorer förstördes, chefers pinsamma e-post var utsatta och hela filmen studion var kastas in i kaos.

Det var inte alltid detta sätt. Hacking har faktiskt några ganska oskyldiga och ofarliga början.

Nyfikenhet skapade hacker

Hela begreppet "hacking" grodda från Massachusetts Institute of Technology nästan 50 år sedan. Dator vetenskap studenter det lånade benämna från en grupp av modell tåg entusiaster som "hackat" elektriskt tåg spår och växlar 1969 att förbättra prestanda.

Dessa nya hackare redan räkna ut hur man ändra programvara och hårdvara för att påskynda det, även som forskarna vid AT&T Bell Labs utveckla UNIX, en av världens första större operativsystem.

Hacking blev konsten att räkna ut unika lösningar. Det tar en omättlig nyfikenhet om hur saker fungerar. hackare ville göra tekniken fungerar bättre eller annorlunda. De var inte sin natur är god eller dålig, bara smart.

I det avseendet var den första generationen av sanna hackare "phreakers," en massa amerikanska punkare som lekte med landets telefonsystem. I 1971 upptäckte de att om du vissla på en viss högfrekvent ton, 2600-hertz, du kan komma åt AT&T's långdistans växelsystem.

De skulle göra internationella samtal, bara för skojs skull, att utforska hur telenätet är inställd.

Detta var låg-fi grejer. Den mest berömda phreaker, John Draper (aka "Cap'n Crunch) tjänat sitt smeknamn eftersom han insåg leksak larm ges bort i flingpaket som avges bara den rätta tonen. Denna ingenjör tog detta begrepp till nästa nivå genom att bygga en anpassad "blå box" att ringa de gratis.

Denna dolda lilla lådan var en roman idé att unga ingenjörer Steve Wozniak och Steve Jobs började bygga och sälja det själva. Detta är killarna som senare skulle komma för att starta Apple.

Tråd bedrägeri spetsade och FBI knäckt på phreakers och sina blå lådor. Lagar passar inte riktigt, dock. Barnen var anklagad för att göra trakasserande telefonsamtal och liknande. Men federala agenter kunde inte stoppa detta fenomen.

En tekniskt kunniga, nyfikna och något anti-auktoritär gemenskapen hade fötts.

Ratings and Recommendations

This Talk hasn't been rated yet. Sign In to rate Talks.

comments powered by Disqus